Panduan Pemakanan Untuk Pesakit Diabetes

Panduan Pemakanan Untuk Pesakit Diabetes

Sekiranya anda menghidap diabetes, anda mungkin tahu betapa pentingnya diet anda ketika mengendalikan gejala diabetes. Walaubagaimanapun, rancangan diet diabetes yang sihat bukan hanya sekadar mengurangkan karbohidrat dan penggunaan gula. Sebenarnya, mengisi pinggan anda dengan makanan yang tepat dan mengubah rutin harian anda juga boleh memberi kesan besar dalam menguruskan kadar gula darah anda.

Apa itu Diet Diabetik?

Semasa anda makan karbohidrat, tubuh anda menghasilkan enzim yang memecahnya menjadi molekul gula yang lebih kecil. Gula ini diangkut oleh hormon yang disebut insulin keluar dari aliran darah dan ke sel-sel di mana ia boleh digunakan sebagai sumber tenaga.

Diabetes adalah keadaan yang merosakkan kemampuan tubuh anda untuk memproses nutrien dengan betul, sehingga kadar glukosa - atau gula - dalam darah tidak normal. Bagi penghidap diabetes, proses memecah karbohidrat dan menguruskannya ke sel tidak berfungsi seperti yang sepatutnya, yang boleh menyebabkan lonjakan dan penurunan kadar gula dalam darah.

Diabetes sering dirawat dengan ubat-ubatan yang mengurangkan kadar gula dalam darah dan membantu tubuh anda menggunakan insulin dengan lebih berkesan. Walau bagaimanapun, mengubah rancangan makan anda dan mengikuti diet diabetes asas juga sangat penting untuk memastikan tahap gula darah tetap stabil.

Diet terbaik untuk pesakit kencing manis harus merangkumi campuran bahan rendah karbohidrat, termasuk sayur-sayuran bukan berkanji, makanan protein dan lemak yang menyihatkan jantung. Makanan kaya serat lain yang mengandungi jumlah karbohidrat sederhana seperti biji-bijian, kekacang, kacang-kacangan dan biji-bijian juga boleh dimasukkan dalam jumlah terhad sebagai sebahagian daripada diet diabetes / prediabetik.

Rancangan Diet Diabetik

Mengikuti rancangan diet diabetes untuk menurunkan berat badan dan menguruskan kadar gula darah anda tidaklah sukar. Masukkan beberapa makanan diet diabetes ke dalam rutin anda sambil memotong makanan ringan dan soda bergula dapat membantu meningkatkan kepekaan insulin dan menstabilkan kadar gula darah. 

Makanan untuk Pesakit Diabetes

Salah satu kaedah terbaik untuk menguruskan kadar gula dalam darah dengan berkesan adalah dengan makanan yang kaya dengan nutrien. Jadi makanan apa yang boleh dimakan oleh pesakit diabetes? Berikut adalah beberapa pilihan utama dalam senarai makanan diabetes:

• Sayuran tidak berkanji: sayur-sayuran berdaun, brokoli, tomato, paprika, saderi, tauge Brussels, dan lain-lain

• Daging: daging lembu (yang makan rumput), kambing, ayam, ayam belanda, itik

• Makanan laut: salmon liar, sardin, makarel, tuna, ikan bilis

•Telur

• Lemak sihat: minyak kelapa, avokado, minyak zaitun, mentega (dari lembu yang diberi makan rumput)

• Minuman: air, kopi dan teh tanpa gula

Terdapat juga beberapa makanan yang dapat anda nikmati secara sederhana, asalkan sesuai dengan peruntukan karbohidrat harian anda. Berikut adalah beberapa contoh makanan yang boleh dimakan dalam jumlah terhad:

• Kacang: almond, pistachio, walnut, kacang macadamia

• Bijian: biji chia

• Buah-buahan: epal, beri, jeruk, pisang, buah pir

• Produk tenusu: yogurt tanpa gula, keju feta, keju kotej, susu kambing dan lain-lain

 

Makanan yang Harus Dielakkan

Sama pentingnya dengan mengisi pinggan anda dengan makanan keseluruhan yang sihat adalah mengehadkan makanan yang dapat meningkatkan kadar gula darah anda. Berikut adalah beberapa makanan dalam senarai makanan diabetes dan prediabetik yang harus anda elakkan:

• Biji-bijian: roti, pasta, bijirin,

• Kekacang: lentil, kacang

• Sayuran berkanji: kentang, keladi, jagung, keledek,

• Makanan ringan: gula-gula, biskut, keropok, gula-gula

• Minuman manis-gula: soda, jus, minuman sukan, minuman tenaga, teh manis 

 

Diet diabetes harus merangkumi banyak makanan padat nutrien, termasuk sayur-sayuran yang tidak berkanji, protein berkualiti tinggi dan lemak yang menyihatkan jantung.