Makanan Sunnah Dalam Kehidupan Seharian

Makanan Sunnah Dalam Kehidupan Seharian

Apabila kita berasa lapar, kita akan makan sehingga kenyang dan ini menjadikan emosi kita berasa lebih baik. Banyak makanan yang disyorkan melalui Sunnah juga telah diakui secara ilmiah untuk sifat terapeutiknya. Terdapat banyak makanan untuk disebutkan dalam Al-Quran dan Sunnah dan ini adalah antaranya:

 

1)Madu

Kepentingan perubatannya telah didokumentasikan dalam dunia perubatan tertua di dunia, dan terkenal dengan kemampuan penyembuhan luka dan melawan jangkitan.

 

2)Zaitun

Buah zaitun digunakan dalam kaedah penyembuhan dan digunakan dari memasak hingga melembapkan kulit seseorang. Ia mengandungi asid oleik, yang bermanfaat untuk melindungi jantung. Buah zaitun juga mengandungi polifenol, bahan kimia semula jadi yang mengurangkan tekanan oksidatif di otak, dan juga membantu dalam ingatan.

 

3) Kurma

Kurma adalah sumber pelbagai vitamin dan mineral yang baik. Ia juga merupakan sumber tenaga, gula dan serat yang baik. Ia juga merupakan makanan terbaik untuk berbuka puasa kerana menstabilkan kadar gula dalam darah anda, mengimbangi semula kadar elektrolit darah, dan membantu memulakan sistem pencernaan anda sebagai persediaan untuk makanan.

 

4)Barli bijirin penuh

Barli penuh dengan nutrien, termasuk protein, serat, vitamin B, antioksidan, dan mineral.

 

5)Habbatus Sauda

Habbatus sauda ialah makanan berkhasiat yang mensasarkan sistem imun seseorang dan mempunyai sifat anti-radang.

Makanan dan kesihatan sememangnya mempunyai kaitan. Pemakanan memberi sumbangan besar kepada aspek fizikal dan kesihatan mental kita.

 

Sumber: https://inspiritedminds.org.uk/2017/03/31/sunnah-foods-and-mental-health/