Kenali Tanda-Tanda Serangan Jantung

Kenali Tanda-Tanda Serangan Jantung

Perhatikan tanda-tanda awal

Jangan tunggu untuk mendapatkan pertolongan jika anda mengalami tanda-tanda amaran serangan jantung ini. Sebilangan serangan jantung berlaku dengan tiba-tiba. Tetapi kebanyakan bermula dengan perlahan, dengan rasa sakit atau ketidakselesaan ringan. Perhatikan badan anda dan hubungi 999 jika anda mengalami:

 

Ketidakselesaan dada.

Sebilangan besar serangan jantung melibatkan ketidakselesaan di bahagian tengah dada yang berlangsung lebih dari beberapa minit - atau mungkin hilang dan kemudian kembali. Rasa seperti tekanan yang tidak selesa atau sakit.

Ketidakselesaan di kawasan lain di bahagian atas badan.

Gejala boleh merangkumi kesakitan atau ketidakselesaan di salah satu atau kedua-dua lengan, belakang, leher, rahang atau perut.

Sesak nafas.

Ini boleh berlaku dengan atau tanpa rasa tidak selesa di dada.

Tanda-tanda lain.

Tanda-tanda lain yang mungkin termasuk peluh sejuk, mual atau sakit kepala.

 

Gejala berbeza antara lelaki dan wanita

Seperti lelaki, simptom serangan jantung yang paling biasa adalah sakit dada (angin) atau rasa tidak selesa. Tetapi wanita lebih cenderung daripada lelaki mengalami beberapa gejala biasa yang lain, seperti sesak nafas, loya atau muntah dan sakit belakang atau rahang.

Ketahui tanda-tanda untuk serangan jantung dan ingat walaupun anda tidak pasti bahawa itu adalah serangan jantung, periksalah. Setiap minit adalah penting. Tindakan pantas dapat menyelamatkan nyawa. Hubungi 999 jika anda mengalami tanda-tanda amaran serangan jantung. 

Pasukan perkhidmatan perubatan kecemasan dapat memulakan rawatan ketika mereka tiba - sehingga satu jam lebih cepat daripada jika seseorang sampai ke hospital dengan kereta. Kakitangan perubatan juga dilatih untuk menghidupkan kembali seseorang yang jantungnya telah berhenti. Pesakit dengan sakit dada yang tiba dengan ambulans biasanya juga mendapat rawatan lebih cepat di hospital.

Atas banyak sebab, lebih baik menghubungi 999 supaya pasukan yang berpengalaman dapat memulakan rawatan dan mengatur pengangkutan dengan cepat ke bilik kecemasan.

 

Sumber: https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/warning-signs-of-a-heart-attack