Apa itu Hipertensi?

Apa itu Hipertensi?

Hipertensi juga dikenali sebagai tekanan darah tinggi. Ia ditakrifkan sebagai peningkatan sementara (jangka pendek) atau peningkatan tekanan darah kronik di arteri. Peningkatan ini boleh menyebabkan kerosakan kardiovaskular.

Tekanan darah terbahagi kepada dua iaitu sistolik dan diastolik. Pengukuran sistolik adalah tekanan puncak di arteri, dan pengukuran diastolik adalah tekanan minimum di arteri. Tekanan darah normal didefinisikan sebagai di bawah 120/80, di mana 120 mewakili pengukuran sistolik (maksimum) dan 80 mewakili pengukuran diastolik (minimum). Hipertensi berlaku apabila tekanan darah melebihi 140/90. Risiko hipertensi meningkat dalam keadaan yang dikenali sebagai pre-hipertensi, yang berlaku ketika tekanan darah antara 120/80 dan 139/89.

Kedua-dua jenis hipertensi ini merupakan hipertensi primer atau sekunder. Tekanan darah tinggi dengan sebab yang tidak diketahui adalah hipertensi primer. Tekanan darah tinggi dengan sebab yang diketahui adalah hipertensi sekunder. Beberapa penyebab hipertensi sekunder termasuk penyakit buah pinggang, tumor serta kesan sampingan ubat-ubatan seperti penggunaan pil kawalan kelahiran atau pil kurus.

 

Penyebab hipertensi yang paling biasa termasuk merokok, obesiti atau berat badan berlebihan, diabetes, menjalani gaya hidup yang tidak aktif, kekurangan aktiviti fizikal, tahap pengambilan garam atau alkohol yang tinggi, pengambilan kalsium, kalium atau magnesium yang tidak mencukupi, kekurangan vitamin D, tekanan, penuaan, penyakit buah pinggang kronik dan keadaan atau tumor adrenal dan tiroid. Sebilangan individu juga cenderung menghidap hipertensi secara genetik.

 

Sakit kepala, keletihan, kekeliruan, pening, mual, masalah penglihatan, sakit dada, masalah pernafasan, degupan jantung yang tidak teratur dan darah dalam air kencing adalah semua gejala hipertensi. Walau bagaimanapun, banyak kes tekanan darah tinggi tidak menunjukkan simptom, itulah sebabnya pemeriksaan tekanan darah berkala disyorkan.

 

Hipertensi didiagnosis oleh doktor dengan menggunakan sphygmomanometer untuk mengukur tekanan darah. Walau bagaimanapun, hasil pengukuran sphygmomanometer mungkin disebabkan oleh tekanan, jadi pertanyaan lebih lanjut mengenai sejarah keluarga dan faktor risiko lain sering diperlukan untuk membuat diagnosis yang lengkap dan tepat. Apabila hipertensi disyaki, elektrokardiogram, echocardiograms atau ujian darah dapat digunakan untuk menilai jantung atau mengenal pasti kemungkinan penyebab hipertensi sekunder.

Hipertensi dirawat dengan mengubah faktor gaya hidup termasuk tabiat makan, merokok dan bersenam. Kadangkala perencat ACE, ubat penyekat reseptor Angiotensin (ARB), beta-blocker, diuretik, penyekat saluran kalsium, alpha-blocker dan vasodilators periferal turut digunakan dalam merawat hipertensi.

 

Cara terbaik untuk mencegah hipertensi adalah dengan makan sihat dan bersenam. Pengurangan tekanan, kurangkan pengambilan garam dan pengambilan alkohol juga merupakan kaedah yang baik untuk mencegah hipertensi.

 

Sumber: https://www.healio.com/news/hematology-oncology/20120331/what-is-hypertension