5 Petua untuk Pesakit Gout

5 Petua untuk Pesakit Gout

Serangan gout tidak dapat diramal, namun ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mencegah serangan ini. Gaya hidup sihat adalah salah satu daripadanya.

Petua gaya hidup di bawah memainkan peranan utama dalam mencegah serangan gout. Bonus tambahan, mereka juga dapat membantu mencegah beberapa komplikasi gout seperti penyakit buah pinggang dan penyakit jantung.

 

1.Hadkan alkohol dan makanan yang kaya dengan purin.

Apabila anda menghidap gout, anda harus mengelakkan makanan kaya purin seperti daging berlemak dan kerang. Hadkan juga alkohol — terutama bir — kerana ia dapat meningkatkan kadar asid urik anda. Berita baiknya ialah makan makanan tertentu, seperti ceri, kopi, dan makanan yang kaya dengan vitamin C, dapat membantu mencegah serangan gout.

Juga, sebagai sebahagian daripada diet yang sihat, anda harus minum banyak air. Ini sangat penting jika anda menghidap gout kerana kekal terhidrat dapat membantu mengeluarkan asid urik dan mencegah pembentukan kristal asid urik.

 

2.Kurangkan tekanan dalam hidup anda.

Tekanan boleh mencetuskan serangan gout dan memburukkan lagi gejala serangan gout. Walaupun mustahil untuk menghilangkan semua tekanan anda, terdapat beberapa cara untuk membantu mengurangkannya. Sekiranya anda mengalami serangan gout, mengurangkan tekanan anda juga dapat membantu anda memusatkan perhatian kepada perkara lain selain kesakitan.

Apakah teknik pengurusan tekanan yang berfungsi untuk gout? Cuba teknik relaksasi, seperti meditasi dan pernafasan dalam. Pengurangan tekanan sedikit sebanyak boleh berlaku.

 

3.Bersenam dengan kerap.

Kekal aktif secara fizikal adalah sebahagian daripada gaya hidup sihat, dan ini dapat membantu mencegah serangan gout di masa depan. Di antara faedah bersenam di kalangan pesakit gout ialah dapat membantu menurunkan berat badan (jika perlu). Berat badan berlebihan atau gemuk adalah faktor risiko penyakit gout, tetapi jika anda sudah mengalami gout, menjaga berat badan yang sihat dapat membantu mencegah serangan gout. Bersenam juga dapat membantu anda menguruskan tekanan dengan berkesan.

Sekiranya anda mengalami serangan gout, anda tidak boleh bersenam sehingga kesakitan dan keradangan anda berkurang. Sekiranya anda baru bersenam atau sudah lama tidak berolahraga, berbincanglah dengan doktor. Sekiranya anda mengalami gejala baru ketika bersenam, beritahu doktor anda mengenainya.

 

 

4. Rehat dan tidur yang cukup.

Rehat dan tidur adalah penting ketika anda menghidap gout. Tidur yang cukup selama 8 jam setiap malam dapat membantu anda menguruskan tekanan dan merasa lebih baik secara keseluruhan. Rehat yang cukup dapat membantu ketika anda mengalami serangan gout juga. Serangan gout boleh menjadi sangat menyakitkan, dan mungkin sukar untuk bergerak ketika anda mengalami serangan. Memulihkan sendi yang terjejas semasa serangan dapat membantu anda menguruskan gejala gout. 

 

5. Cuba makanan herba dan makanan tambahan tertentu.

Beberapa makanan tambahan herba dan makanan tambahan lain dapat membantu mencegah penyakit gout. Contohnya kunyit;  yang boleh digunakan untuk keadaan keradangan lain selain gout. Juga bromelain, yang terdapat pada batang nanas, dianggap dapat membantu mencegah penyakit gout. Lebih banyak kajian perlu dilakukan mengenai keberkesanan makanan tambahan ini untuk gout. Tetapi jika anda berminat untuk mencuba suplemen herba, tanyakan kepada doktor sebelum mengambilnya; mereka mungkin berinteraksi dengan ubat lain yang anda ambil.

 

Sumber: https://www.practicalpainmanagement.com/patient/conditions/gout/5-lifestyle-tips-gout