Apa Itu Toner?

Apa Itu Toner?

Toner atau penyegar kelihatan seperti air dan bertindak seperti air. Ia terdiri daripada hidrogen dan oksigen. Bergantung pada toner, ia juga dapat mengandungi asid, gliserin, antioksidan, dan anti-radang. Dalam istilah sains, toner adalah cecair yang cepat menembusi yang memberikan kulit penghidratan cepat dan membantu mengeluarkan beberapa sel mati dari permukaan kulit. Toner juga bertindak seperti primer untuk sisa rutin penjagaan kulit anda seperti serum dan pelembap.

Bilakah saya harus menggunakannya?

Secara spesifik, anda harus menggunakan toner setelah anda membersihkan kulit anda. Setelah menggunakan toner, anda boleh terus menggunakan produk yang fokus pada rawatan seperti serum, SPF, dan krim mata.

Bagaimana saya harus menggunakannya?

Tuangkan toner ke tangan terus letakkan ke permukaan kulit. Ada juga yang menuang toner ke atas kapas dan menyapunya perlahan ke atas wajah.

Jenis apa yang harus saya gunakan?

Sama seperti ketika anda memilih pelembap, anda akan memilih toner berdasarkan keperluan kulit anda, sama ada untuk kulit berminyak, kedutan, bintik-bintik gelap, atau kulit kering.

Sekiranya anda mempunyai liang pori yang besar, kami mengesyorkan anda menggunakan toner dengan asid alfa hidroksi seperti asid glikolik untuk membuang sel mati yang terkumpul di sekitar liang sehingga kelihatan jelas.

Jika anda mempunyai kulit sensitif, cari toner dengan bahan botani yang menenangkan kulit. Ia memberikan kelegaan dan penghidratan mendalam untuk jenis kulit sensitif.

Jika anda mempunyai kulit kusam pula, toner dengan pengelupasan semula jadi seperti ekstrak betik dan asid laktik sangat bagus untuk mencerahkan kulit. Juga, elakkkan alkohol yang disenaraikan sebagai salah satu daripada lima ramuan pertama.

Sekiranya anda mempunyai kulit kering, saccharomyces ferment filtrate dan asid amino  sangat berguna untuk menghidrat dan menyuburkan kulit.

Bagi yang memiliki kulit yang matang atau berumur,  cari toner dengan antioksidan dan bahan penghidratan khusus termasuk gliserin, asid hyaluronik, air mawar, Natrium PCA dan Lecithin.

Sekiranya anda mempunyai kulit yang berjerawat atau berminyak ,gunakan toner berasaskan asid salisilik atau pilih yang mengandungi witch hazel. Ia akan menyingkirkan lebihan minyak tanpa mengeringkan kulit anda. Antara toner yang mengandungi bahan ini ialah Lustre Fresh Toner!

 

Sumber: https://www.allure.com/story/what-is-toner